Zwalm : Wandeling langs de Zwalmbeek

Z

De Zwalmbeek ontspringt in Vloesberg, is zo’n kleine 21800 m lang en niet bevaarbaar. Deze waterstroom lijkt me toch eerder een rivier te zijn dan een beekje. Zeker als je weet dat deze in de Schelde uitmondt. Op 4 plaatsen langs de rivier tref je een molen aan : Terbiestmolen, Ijzerkotmolen, Zwalmmolen en Bostmolen. In hun omgeving werden er sluizen gebouwd. Via deze manier probeert men de waterstand beter onder controle te krijgen.
De Zwalmstreek is een hele mooie regio. Je bevindt je te midden van de natuur. Ik bezocht een stukje van de streek begin september. Ik ben er niet meer terug geraakt. Achteraf via wat lectuur realiseerde ik mij dat ik nog heel wat te ontdekken had in die regio.
Een leuke anecdote : bij het einde van de wandeling, valt het me op dat er een man heen en weer loopt rond mijn geparkeerde auto. Ik had het vermoeden dat hij me ook foto’s zag nemen op bepaalde plaatsen. Dichterbij gekomen riep ik hem vriendelijk toe of ik me soms verkeerd geparkeerd had. Uiteindelijk zocht die man gewoon een beetje contact. Ik heb zo’n halfuur met hem zitten babbelen. Hij liet me zelfs zijn ganse huis zien : van de voordeur tot de garage waar hij met volle trots zijn wagen liet zien en me uitgebreid alle technische snufjes uitlegde. Ik vond het wel ontzettend lief maar ook een beetje ‘raar’. Komaan dat doe je toch niet met een wildvreemde persoon….

 

Yves Verfaillie

Fotografie en videomontages

Fotoreportages en video's van gebeurtenissen, reisbestemmingen, bezienswaardigheden dichtbij. Opname en bewerking door Yves Verfaillie.