Winter 2011 – 2012

W

Ieder seizoen kent zijn charmes, zo de winter. De winter is veel meer dan kerstmis, warmte, gezelligheid … De winter is ook een tijd van bezinning, rust zowel voor mens als dier. Het wordt kouder en de nachten duren veel langer. De overgang van zomer naar winter gaat niet onopgemerkt voorbij. Donkere dagen, een karakteristiek van de winter. Sommigen onder ons vallen wel eens in een melancholische bui. We raken wel eens van slag door het tekort aan daglicht. Door die duistere dagen worden we vlugger vermoeid waardoor we schommelingen krijgen in onze stemming. De negatieve bui komt al op tijdens de herfst en verdwijnt in de lente. Bij de één is ze al wat heviger dan bij de ander. De medische wereld heeft er heel lang over gedaan eer ze de link legde naar het gebrek aan daglicht als oorzaak. Over lichttherapie en het effect ervan, verwijs ik naar het thema ‘Herfstblues’. Zelf kunnen we er wat aan doen om dit neerslachtige gevoel te voorkomen. Vitamine B en vitamine D zijn heel goed om je energie aan te vullen. Dagelijks een halfuurtje bewegen komt je zeker ten goede. Ga vrienden en familie opzoeken. Zo worden je gedachten wat afgeleid. Vergeet jezelf niet een keer te verwennen door het thuis gezellig te maken (theelichtjes) of lekker te laten ruiken (de geur van gebak).
Aan beweging kom ik zeker niet tekort. Zo voldoe ik al aan een eerste aspect om die winterblues de kop in te drukken. De natuur in zijn geheel is mijn favoriete onderwerp. Bomen die een prachtig silhouet vormen, wolken, zonsopgang en ondergang, bossen , mist en nevel enz. kunnen mij ontzettend boeien. In mijn fotoalbum breng ik alle foto’s onder een bepaald thema vb een wandeling rond de Zwalm, kerstmis. Maar er zijn ook beelden die ik spontaan genomen heb waar ik er een paar van bezit. Hiervoor kon ik moeilijk een nieuwe themamap openen. Dergelijke foto’s steek ik in een map eigen aan het seizoen waarin ik die genomen heb. Zo is de themamap ‘winter 2011 -2012′ ontstaan. Aan de hand van bijgevoegde foto’s probeer ik de mooie kantjes van de winter te accentueren. Je zal zien dat de winter nog niet zo somber is …

 

Yves Verfaillie

Fotografie en videomontages

Fotoreportages en video's van gebeurtenissen, reisbestemmingen, bezienswaardigheden dichtbij. Opname en bewerking door Yves Verfaillie.