Kerstsfeer

K

De maand december brengt voor velen warmte en gezelligheid met zich mee. Voor heel wat mensen is dit dan ook de mooiste tijd van het jaar die ze samen met familie en vrienden willen delen. Deze dagen zijn de donkerste dagen van het jaar. Maar eigenlijk merken we daar niet zoveel van. Zodra we een stap buiten zetten, worden we geconfronteerd met lichtjes in allerlei vrolijke kleuren. Sommige huizen zijn mooi versierd. Kerstbomen, gekleurde linten, sterren, kerststukjes enz. in overvloed.

Het hoogtepunt van Kerstmis is kerstavond en kerstdag. Dit vieren we in familiekringen. Kerstmis is nog altijd een familiefeest. En eigenlijk is de kerstman één of andere neef van Sinterklaas. Destijds namen de emigranten naar Amerika onze Sint mee. Hij werd er gedoopt tot Santa Claus. Gemeenschappelijke kenmerken zijn het rode pak, de lange baard en het uitdelen van cadeautjes. De religieuze symboliek is achter gebleven. De laatste jaren is Kerstmis een beetje een te commerciële weg opgegaan. In het slechtste geval is de kerstman al lang voor de Sint in het land.

 

Yves Verfaillie

Fotografie en videomontages

Fotoreportages en video's van gebeurtenissen, reisbestemmingen, bezienswaardigheden dichtbij. Opname en bewerking door Yves Verfaillie.